Enflasyon rakamları sonrası dikkat çeken altın ve borsa tahmini

  • Haber7

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 artış kaydetti. Aylık TÜFE artışı ise yüzde 3,18 oldu. Nisan’da yıllık enflasyon 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık çekirdek enflasyonda ise yeni rekor kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı değerlendirmede, “Yıllık enflasyon Mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak” dedi.

BORSA REKOR YENİLEDİ

Yılbaşından bu yana sergilediği performansla dünyada öne çıkan endeksleri geride bırakan BIST 100 endeksi, bu süreçte rekorunu yeniledi. Sektör endeksleri detaylı incelendiğinde, yılbaşından bu yana bankacılık endeksi yüzde 53 ve holding endeksi yüzde 42 yükseldi. Yılbaşından bu yana tüm sektör endeksleri yatırımcısını sevindirirken, en çok kazandıran yüzde 69 ile bilişim oldu. Ana endekslere bakıldığında ise yüzde 52 yükselişle teknoloji endeksi dikkati çekti.

“EKONOMİDE NORMALLEŞME DÖNEMİNE GİRİYORUZ”

Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ekonomist Murat Turgut, rakamların beklenen verilere paralel olduğunu belirtti. Nisan ayı enflasyon rakamlarının yılsonu beklentilerini teyit ettiğini ifade eden Turgut, enflasyonda haziran ayı itibariyle düşüş beklediklerini söyledi.

 

 

Murat Turgut, “Yaz ayları itibarıyla enflasyonda düşüşü hissetmeye başlayacağız. Esas düşüşü ağustos, eylül gibi izleyebiliriz. Bu aylar ekonomimiz için normalleşme dönemine gireceğimiz bir süreç olarak öngörülüyor. Bugün gelen verilerde bu seyri teyit ediyor.  Enflasyonla mücadele bir süreçtir. Bu süreç birden bire sonuç alınacak bir durum değildir. En yakın örneğini Fed tarafında gördük. Dolayısıyla bu rakamlar normal” dedi.

UZMAN İSİMDEN YATIRIMCILARA TAVSİYE…

Piyasadaki hareketliliği değerlendiren Murat Turgut, BIST’in yılbaşından bu yana sergilediği performansla 10 bin puan seviyelerine geldiğini belirtti. Murat Turgut, sektör endeksleri için ciddi bir hareketlenme yaşandığını söyledi. Turgut, mali sektörler ve sanayii sektörü için bir duraklama döneminde olduğunu ancak bunun sağlıklı bir dinlenme durumu olduğunu dile getirdi.

 

 

Önümüzdeki bir aylık süreç için konuşan Murat Turgut, “Sektörel dağılımlar ve hisse senetlerinde farklılıkların ortaya çıkması ile borsanın geneline yayılım gösteren bir süreç bizi bekliyor. Bu nedenle yatırımcının bulunduğu kağıdın daha önemli olduğu bir süreç beklentiler arasında. Burada önemli olan yatırımcının uzun vadeli anlamda kağıt değiştirmeden önce araştırma raporlarına bakarak hareket etmeliler. Sık sık kağıt değiştirmekten kaçınmayı tavsiye ediyorum. Bunun yerine yatırım fonları yardımcı olacaktır” diye konuştu.

ALTINDA YÖN ARAYIŞI DEVAM EDİYOR!

Jeopolitik riskler ile altında ilginç bir durumun yaşandığını dile getiren Ekonomist Murat Turgut, Fed tarafından gelen karar ile beraberinde ons altında geri çekilmelerin yaşandığını belirtti. Turgut, altının geçtiğimiz aylarda beklenenin üstünde ivme kazanması ile son haftalarda dinlenme beklentisi içine girdiğini ifade etti. Murat Turgut, “2,400 seviyesinden gelen satışların 2,300’de durmasını ben beklemiyorum. Biraz daha aşağılardan seyredeceğini düşünüyorum. Kısa vadede altındaki beklentileri bir süreliğine geriye atmak ve fiyatlandırmalarda gevşeme beklemenin faydalı olacağını tahmin ediyorum. Altın fiyatlaması bir ons altına bir de dolar-TL’ye bağlıdır. Dolar-TL bazında bir yukarı hareket göremiyoruz bugünlerde. Bu durumda ons tarafında da bir mesafe var. Bu durumunda belki alım fırsatı yaratabileceğini söylemek mümkün” dedi.

 

 

KAYNAK: HABER7
Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir